FB

Kattelegetøj

Overvejer du at anskaffe dig en kat, eller har du allerede en firbenet ven boende på matriklen? Så kan du få store gavn af at læse med her. Her kan du nemlig finde gode råd samt tips og tricks til, hvilket kattetilbehør du bør vælge. Listen over kattetilbehør er lang, og nogle ting er vigtigere end andre. Dog handler det mest af alt om, at du lærer din kat at kende og ikke mindst bliver fortrolig med dens behov. Når først du kender din kats behov, adfærd og ikke mindst handlingsmønstre, har du også langt bedre forudsætninger for at give den nøjagtig det tilbehør, som passer bedst til lige præcis den. For ingen katte er ens. 

Opret annonce

Vælg hvilken kategori du søger dyretilbehør indenfor

Hvilket katteudstyr er et must have?

En kattebakke må siges at være et must have. Når du får katten som killing, skal du stille og roligt starte træning i forhold til at besørge i kattebakken og ikke på gulvet. Vær tålmodig – den slags kan godt tage tid, men katten gør sit bedste! Kattebakken er ikke den dyreste investering, men den er klart en nødvendighed.

Har du overvejet, om din kats pels kræver pleje?

Der findes både katte med lang og kort pels. Katte med lang pels kræver som regel mere pleje af pelsen, og det kræver dermed også en større indsats fra din side. Afhængig af hvilken type pels din kat har, kan du vælge forskellige børster, der har forskellige evner og egenskaber. Det handler om at finde den børste, der egner sig bedst til netop din kats pels.

Har du eksempelvis en kat med lang pels, hvor pelsen dermed ofte bliver både uglet og filtret, er det vigtigt at have en børste, der nænsom og på en skånsom måde kan trække pelsen fra hinanden.

Hvis din kat eksempelvis er en indekat, vil du også opleve, at du skal hjælpe katten mere med pleje af dens pels. I naturen vil katten automatisk skille sig af med løse hår og andre irritationer i pelsen, men i hjemmet har den ikke samme muligheder. Eksempelvis kan katten gnide og gnubbe sig op ad træer, og pelsen kan også hænge fast i et hegn eller andre ting, der automatisk "hiver" hår af den. I hjemmet er det langt mere begrænset, hvad katten har af muligheder. 

Derudover er diverse børster også gode og anvendelige redskaber, hvis du vil hjælpe din kat med at danne færre hårboller. Jo færre hår katten kan slikke af, desto mindre eller færre bliver hårbollerne.

Hvilke redskaber kan man ellers bruge til at mindske hårboller?

Alle katte danner hårboller – og det er som udgangspunkt ganske naturligt. Hårbollerne dannes, når katten slikker på pelsen og dermed sluger hår. Til sidst ophober hårene sig i kattens system, og der dannes hårboller. Disse skal ud enten gennem kattens tarmsystem eller gennem opkast.

Begge dele er ganske naturlige og ufarlige for katten. Problematikken opstår først, hvis katten oplever forstoppelse, eller hvis katten kaster op i flere dage. Her bør dyrlægen involveres. For store hårboller kan nemlig være besværlige for katten at komme af med. 

Foruden børsten findes der andet kattetilbehør, der er godt for katten for at reducere hårboller. Eksempelvis visse former for kattefoder. Det kan være en god idé at give katten kattemalt, der er en slags pasta, der sikrer, at eventuelle hårboller kan passere i kattens tarmsystem. 

Enten kan katten få blandet malten direkte i dens foder, og ellers kan kattemalten spises direkte af tuben. Derudover er det godt at vælge kattefoder, der har et rigt indhold af fibre. Disse er netop med til at udskille eventuelle hårboller fra kattens afføring.

Bør jeg give min kat legetøj?

Der findes meget legetøj og kattetilbehør til katte. Afhængigt af hvilken kat du har, ved du også bedst hvilket aktivitetsniveau, den har. Nogle katte kan godt lide at blive stimuleret gennem lege, hvor de skal fange et bytte. Der findes meget katteudstyr, hvor du kan aktivere din kats jagtinstinkt på denne måde.

Har du en indekat, er det særligt godt fortsat at holde dette instinkt vedlige. Det er en naturlig del af kattens adfærd, og når den er indenfor, har den ikke samme mulighed for selv at gå på opdagelse og fange dets bytte. Sørg derfor for at vælge kattetilbehør, der udfordrer din kats jagtinstinkt og holder den aktiveret. 

Derudover kan du også anskaffe en kradsetårne og klatretræer. Kradsetårnet og/eller klatretræet er et populært valg, når vi snakker om kattetilbehør. Her kan katten kradse og dermed slide sine skarpe kløer. Det er altid godt at stille kradseredskaber til rådigheder for katten, særligt hvis det er en inde kat, da du således mindsker risikoen for, at katten kradser i møblerne i stedet for. 

Ydermere kan katten også bruge denne type af kattetilbehør til at strække sin krop. Dette er særligt godt for kattens fysiske velbefindende. Forestil dig at være sammenrullet i flere timer; og dette er katte ofte. Her er det godt og ikke mindst sund for kattens ve og vel at strække sig ud. 

Flere af disse kradsetræer og klatretårne har også indbyggede huler. Her kan katten søge tilflugt om natten eller trække sig tilbage, hvis den har brug for privatliv. 

Kan man købe kattelegetøj brugt?

Ja, meget kattelegetøj kan du med fordel købe brugt. Det kan eksempelvis være en transportkasse. Disse er obligatoriske, hvis din kat eksempelvis skal med ombord på et tog eller et fly. I et fly gælder denne regel desuden også uanset, om katten skal transporteres i cargo eller om den medtages i kabinen. 

En transportkasse er således en god investering, og du sikrer samtidig, at din kat kan befinde sig i rolige og trygge rammer under hele turen. Mange katte er bange for transporten og bliver utrygge ved de høje lyde, fremmede omgivelser og de mange nye ansigter, de bliver mødt af. Derfor kan en transportkasse være et godt valg.

Da transportkassen har lang levetid og derfor nemt kan genbruges, er det ideelt at vælge denne løsning. Du kan tilmed spare penge – og bruge de sparede penge på andet sjovt kattetilbehør, som vil fornøje din kat.