FB

Gjord til hest

Søger du efter en ny eller brugt gjord her på Dyreportal.dk, er der god chance for, at du kan finde en annonce for dette. Der findes forskellige typer af gjorde, ligesom man skal være opmærksom på, hvordan man tilrider en hest med gjord samt spænder den rigtigt. Her ser vi på det hele, så du kan træffe din beslutning om en ny gjord på et informeret grundlag. 

Opret annonce

Vælg hvilken kategori du søger dyretilbehør indenfor

Gjord og halerem? 

Når en hest skal have en gjord, kan man med fordel først undersøge, hvorvidt hesten har en tendens til at sadlen glider fremad. Det kan skyldes, at hestens ryg er meget mere lige end de fleste hestes, og dermed er der ikke den samme fordybning, som gør, at sadlen kan ligge bedre fast. Her er en gjord, der spænder sadlen godt fast dermed ikke nok, og man skal supplere med en halerem.

Dette kan være en god ide til børneridning, hvor barnet ikke kan spænde gjorden efter på samme måde, som en voksen og mere erfaren rytter kan. Med en halerem er man sikker på, at sadlen forbliver på plads, hvis gjorden også skulle sidde en anelse løst. Hvis du både søger efter en gjord og halerem, kan du sagtens finde begge dele her på Dyreportal.dk – enten som brugte eller som nye. 

Husk at efterspænde gjorden

Det er en rytterregel nummer et, at man skal huske at efterspænde gjorden, så den ikke sidder for løst, og sadlen og rytter ryger af. Der er en stor tendens til blandt alle heste, at de puster sig op, når de skal have deres sadel på og får spændt gjorden. De er snu, de heste, for de ved godt, at når de så slapper af omkring bugen, så udvider gjorden sig og de slipper for, at det strammer og spænder for dem omkring maven.

Dette er dog mindre godt for rytteren, og her skal man altid have som huskeregel, at man indenfor de første 15 - 20 minutter lige holder hesten an og efterspænder gjorden. Hvis man er rytter på et ridehold, er det som regel underviseren, der gør dette for børnene eller rytterne.

På denne måde er man sikker på, at sadlen forbliver forsvarligt spændt fast, eftersom det kan være fatalt, hvis sadlen lige pludselig glider af midt i et spring eller i skoven. 

Størrelsen af gjorden

I tråd med, at man skal kunne efterspænde gjorden, skal man dermed vælge en gjords længde ud fra, at den både skal kunne sidde omkring maven på hesten, uden at man skal starte med at stramme livet ud af den, og samtidig skal den kunne efterspændes, så den sidder forsvarligt fast.

Der kan være en regel om, at der skal være mindst 5-10 huller tilbage, efter man har spændt den første gang. Spørg altid hvilket stangmål, som gjorden passer til, så du også er sikker på, at gjorden er designet til enten en pony eller en hest, og derfra er de også designet efter stangmål. 

Materialet til gjorden

Der findes forskellige typer materialer til gjorde, som for eksempel kan være af læder, nylon eller af snoreværk. Det er lidt en smagssag, hvilket materiale man gerne vil have, ligesom man også kan vælge at supplere med et blødt lammeskind, som man trækker ud over gjorden.

Dette gør, at gjorden ikke generer unødigt, især når hesten sveder. En gjord skal også passe til sadeltypen, hvor dens huller også skal være i tråd med sadlens messingpinde. 

Vedligeholdelse af gjord

Når man har en gjord af læder, skal man med jævne mellemrum give den noget læderfedt. Her skal den først vaskes rent for sved, snavs, hår og mudder og dernæst tørre. Når den er tør, skal man give den noget sadelfedt og dernæst lade den ligge og tørre i et halvt døgn.

Når man har en gjord af nylon eller af snore, kan man med fordel bare putte den i vaskemaskinen og følge vaskeanvisningen i forhold til antallet af grader. Det er noget, man både kan gøre på fast basis en gang om måneden eller efter behov.

Hvis man for eksempel rider meget i skoven og får mudder og støv op på gjorden, skal den vaskes oftere end kun ved indendørs dressurridning. Sveder hesten meget om sommeren og foråret, skal man også vaske den oftere. 

Spænd gjorden så stramt, du kan

Når du skal spænde gjorden, skal du gøre det så stramt, som du overhovedet kan. På denne måde sikrer du dig, at sadlen sidder ordentligt fast, når du stiger op på hesten. Man skal ikke føle, at man udøver vold mod hesten ved at gøre det, for den puster sig samtidig op og laver dermed en modtræk. På denne måde er den selv med til, at gjorden aldrig kan blive for stramt fastspændt omkring dens mave.

Når du er kommet op på hesten, så tjek lige igen og se, om gjorden kan efterspændes yderligere. Det kan den som regel. Især hvis du skal springe, skal sadlen ligge meget fast på hesten, og her kan flere efterspændinger være relevante, for at du ikke glider bagud i sadlen under springet. 

En gjord holder længe

Hvis man passer og plejer sin gjord jævnligt, vil den kunne holde i mange år fremover. Også selvom man køber den fra brugt. Her kan med fordel spørge ind til, hvor meget den har været brugt og i hvor mange år.

En gjord skal man derfor tage sig god tid til at vælge, fordi man kommer til at have den som sin sikkerhed for, at sadlen sidder ordentligt fast. Man skal derfor forsikre sig, at gjorden har den rette længde, og at materialet passer til hesten og til formålet.

Gjorde til konkurrence og skovture 

Der kan være forskel på, hvad man skal bruge sin gjord til, ligesom man også kan have forskellige sadler til hesten.

Man kan for eksempel bruge én sadel til konkurrencebrug, hvor sadlen til dressur kan være af stof, mens en sadel til spring skal være mere fleksibel i forhold til hestens spring og bevægelser. Her kan man med fordel have en gjord pr. sadel, som tjener dette specifikke formål.

Det kan også være at æstetisk hensyn, at man har flere gjorde, fordi man gerne vil have en smuk gjord til konkurrencen. En gjord af læder ser flot ud til dressurridningen, mens en gjord af snore eller nylon mere er til skovture, hvor den også skal kunne blive beskidt og dernæst bare hurtigt kunne puttes i vaskemaskinen og vaskes til næste dag.

Find en gjord her på Dyreportal.dk

Søger du efter en gjord til enten en hest eller pony, er der rig mulighed for at finde den her på Dyreportal.dk enten som brugt eller fra ny. Hvis der ikke lige er den gjord, du søger, kan du også oprette en gratis søgeannonce, hvori du beskriver, hvad du søger efter. 

Har du selv en gjord, som du ønsker at sælge, kan du også oprette en gratis salgsannonce med denne gjord. Beskriv hvor lang den er, hvilket stangmål, den passer til og om den er til pony eller hest. Beskriv også alder og materiale, ligesom eventuelle fejl og mangler skal beskrives.

På denne måde kan gjorden få en ny og glad ejer, som vil have glæde af den. Det er en god fornemmelse i bæredygtighedens tegn at lade sine brugte ting få nyt liv, og dernæst glæde en ny ejer, der slipper billigere end ved en ny gjord.