En hest er en stor investering, der kræver meget udstyr. Ridesporten er en af de mest krævende sportsgrene og hobbys, da både rytter og hest skal klædes godt og sikkert på fra top til tå! For at sikre din hests sundhed, er det vigtigt at give den korrekt foder, der understøtter dens respektive behov. Ligeså vel som at rytterens sikkerhed skal være i top – eksempelvis ved at købe en sikkerhedsvest – skal det samme gøre sig gældende for hesten. Et godt råd er desuden at købe sikkerhedsvesten brugt, da der er mange penge at spare. Hvis du ønsker at ride på din hest i mange år og sikre, at den har det godt, er en vigtig prioritering dens foder.
Heste er - ligesom mennesker - unikke væsener med individuelle behov. Derfor er det også vigtigt, at du lærer din hest og dens behov at kende, således du kan fodre den korrekt. Markedet indenfor foder til heste er stort, og der findes med garanti noget, der vil passe til din hests behov.
Nogle af de vigtigste områder at undersøge er, hvilken type foder din hest har brug for. Dette kan gøres ud fra hestens statur, dens adfærd og mønstre samt dens behov og eventuelle mangler.
Der findes eksempelvis mange heste, der er kræsne. De spiser således kun de ting, der behager dem. Dette kan dog i mange tilfælde blive på bekostning af den korrekte ernæring. Derfor er det vigtigt, du vælger foder, der har den smag, som din hest foretrækker. Der findes et utal af velsmagende fodertyper, der indeholder de korrekte og nødvendige næringsstoffer, som din kræsne hest har brug for.
Derudover skal du også overveje, om din hest har brug for muskelopbyggende kost. Det kan eksempelvis være på baggrund af hestens race, eller hvis den træner meget og er konkurrencedygtig. Nogle heste har også sarte tarme, og du kan derfor tilvælge foder, der er skånsomt for hestens fordøjelsesproces. Hos særligt islandske heste ses ofte behovet for særligt foder, da denne race har en række "besynderlige træk," du bør blive bekendt og fortrolig med.
Det er derfor vigtigt, at du lærer din hest og dens behov godt at kende, for det er på denne baggrund, at du træffer de bedste valg.
Ja, der kan være visse hensyn, du bør tage. Ligesom hos mennesker kan heste udvikle allergi overfor forskellige ting. Derfor bør du også sætte dig ind i din hests allergiske historik og tilvælge foder, der passer til hestens behov. Det ses ofte, at heste får diarre eller hård mave i forbindelse med foder, de er overfølsomme overfor. Hold derfor altid skarpt øje. Derudover udvikler mange heste også kolik, og kan på den baggrund have specifikke behov i forbindelse med fodring. Er du i tvivl, bør du altid konsultere og rådføre dig i samråd med din dyrelæge, der har et fagligt udgangspunkt at vurdere ud fra. Der findes forskellige former for skånekost, der tilgodeser eventuelle allergier samt følsomme tarmsystemer.
Får hesten havre og stivelse i dens foder, kan dette være en problematik i dens fordøjelsesproces. Derfor kan det være en fordel, hvis din hest er sart eller overfølsom, at tilvælge produkter med et lavt indhold af stivelse og uden havre. Dette kan alt sammen bidrage til at gøre selve fordøjelse nemmere.
Heste og mennesker er på mange måder ens. Ligesom mennesket har godt af at tage kosttilskud, gør det samme sig gældende for heste. Det kan derfor være godt givet ud at sikre, at din hest får nok mineraler samt vitaminer. Dermed gør du dit for at passe godt på din hest og sikre den et sundt helbred. Hvis din hests trivsel skal optimeres, kan du også give den aminosyrer.
Et godt råd er desuden at anskaffe sig en separat krybbe, hvori alt fra tilskudsfoder - såsom vitaminer og mineraler - og krybbefoder kan gives.
Hvis din hest har et stort fysisk aktivitetsniveau på daglig basis, bør du også medregne dette som en vigtig faktor, når du vælger dens foder. Du kan sammenligne det med et menneske, der træner meget. Mennesket har brug for sund, nærende, varierende og ikke mindst en kost med et højt antal proteiner. Det samme gør sig gældende for heste. Dette er også et vigtigt led i forhold til at forebygge eventuelle skader. Det handler derfor om at finde kost, der styrker hestens muskulatur.
Anvendes din hest mere til rideture et par gange dagligt, behøver denne ikke samme kost som en arbejdende hest.
Hvis en hoppe er drægtig, eller hvis den har et føl, der diger, bør du også give den særligt foder. Det handler om at give hesten og ikke mindst føllet en god sundhed. Sundheden samt hestenes velbefindende går gennem hoppen, inden føllet er født, og når føllet diger optager den også næringsstoffer gennem hoppens mælk.
Det er altid godt at skrive sig bag øret, at heste har brug for kost med et højt antal fibre i. Det kan nemt dækkes gennem hø og wrap. Dette behov dækkes også, når hesten går på græs. Ellers er grovfoder altid en god løsning, da dette er fiberrigt.