En jumbe er tohjulet hestevogn og kategoriseres som en lav model. Hvorimod jumber til tospand er sjældne, er jumber til enspand meget hyppige. Jumbens køreegenskaber betragtes ikke som særligt gode, dog vandt jumben indtog i Danmark allerede i 1900-tallet, og der findes derfor i dag fortsat et stort antal. Af samme årsag kan du her blive klogere på vognens udseende, dens historie, dens egenskaber og kvaliteter. Ydermere kan du læse om, hvilke heste der særligt egner sig i sammenspil med jumben og blive klogere på hvem og hvordan, du anskaffer dig en jumbe – ny som brugt.
En jumbe har et karakteristisk udseende. Selve vognkassen, hvor passagererne sidder, er firkantet. Jumben har to lange "pinde," som forbinder vognen med hesten. Typisk, og særligt i ældre tid, var sæderne som regel betrukket med fløjl og buede en anelse på midten, særligt i vognens højre side. Du kan derfor fortsat finde mange brugte jumber med sæder i fløjl.
Dertil har vognen to relativt store hjul, som er placeret på hver side af vognen. Der findes forskellige størrelser på de forskellige vogne, og du bør derfor finde de nøjagtige mål, der passer i samspil med din hest. Jumbens farver varierer. Hestevognen findes både i ensfarvet materiale eller med mønstre. Der findes særligt flere udgaver af jumber fra ældre dato med striber på siden.
Tilbage i tiden blev der produceret mange jumber, og mange af disse kan derfor i dag ses på diverse udstillinger og museer. Aalborg fremhæves som én af de byer, der har produceret flest jumber gennem tiden. Det kan derfor være et godt sted at holde øje. Den store popularitet hos jumber kan tildeles tilskrives, at jumben blev betragtet som én af de sikreste vogntyper. Grunden til den store sikkerhed skyldes det lave tyngdepunkt, som befinder sig langt fra selve hesten.
Tilbage i tiden var jumben også et populært valg af hestevogn hos samfundets velstillede. Historien fortæller yderligere, at mange rigmænds barnepiger anvendte vognen som transport. Skal du være heldig at prøvekøre en jumbe, skal du enten opsnuse en privatejet jumbe eller finde museer og udstillinger, hvor det er muligt at prøve det gamle køretøj. Du kan dog også være heldig at få fingrene i en brugt jumbe. Disse sælges flere forskellige steder på nettet – både nye og brugte.
Selvom jumben har stor popularitet i samfundet, særligt tilbage i tiden, var vognen dog ikke et populært valg blandt dygtige sportsfolk. Historien fortæller, at flere sportskuske bevidst fravalgte jumben, da man som kusk sidder lavt placeret. Derudover har kusken også siden vendt mod selve kørselsretningen, hvilket er upraktisk i denne henseende.
Hvorfor vognen ikke egner sig indenfor sport, forklarer vognens udseende godt. Derfor er jumben mest udbredt som og bedst kendt for at være et velegnet transportmiddel.
Der er plads til mellem tre og fire personer. De tre til fire personer placeres i en vognkasse, som har to langsgående sæderækker, hvor vognens passagerer sidder overfor hinanden. For at komme ind i vognkassen, skal man via en dør bagerst i vognen. Vognens indgang bagtil blev også et kvalitetsstempel på vognens høje sikkerhed, da man stiger ind langt fra hesten.
Dette var derfor et ideelt valg – i gammel tid – når familien skulle på udflugt, eller hvis den velhavendes barnepige skulle fragtes fra ét sted til et andet.
Hesten, som man ønsker at anvende i sammenspil med en jumbe, skal være i stand til at trække vognen alene. Som nævnt tidligere er de fleste jumber enspand. Dette betyder altså, at hesten ikke er i spand med andre heste. Derfor skal hestens fysik evne at trække vognen på egen hånd.
Derudover findes der ikke én bestemt hesterace, der nødvendigvis egner sig bedre i sammenspillet med en jumbe end andre racer.
Der produceres ikke lige så mange nye jumber i dag, som der gjorde for flere år tilbage. Jumben må siges at have haft sin storhedstid. Dog både købes og sælges der forsat jumber. Flere privatpersoner vælger også denne løsning, når de skal købe en hestevogn. Mange danske byer har særligt i forbindelse med jul, og diverse julemarkeder har hestevogne til at fragte glade julegæster rundt. Her er jumben også et populært valg.
Har man eksempelvis en juletræsplantagne, hvor man årligt sælger ud af sine juletræer, er jumben også et oplagt valg, hvis man ønsker at tilføre lidt ekstra julestemning til sine besøgende. Har man både heste, god plads og tilmed også en jumbe, kan man hurtigt og nemt fragte juleglade gæster rundt til stor fornøjelse for både store og små.
Det kan også være et attraktivt valg for dig, som er historieinteresseret. Det er nemt og hurtigt at finde brugte jumber diverse steder på nettet. Her kan du også hurtigt danne dig et overblik over, hvor du eksempelvis kan se udstillinger med jumber og andre hestevogne. Flere privatpersoner har sågar en stor samling, som de gladeligt lukker nysgerrige hestevognsinteresserede med ind i.
Det kan også være et spændende valg for dig, der i forvejen har heste. Det kan eksempelvis være, at dine heste allerede er rutinerede og glade for at trække hestevogne. Her kan en jumbe være et godt valg for både dem og dig.
Uanset om du køber en ny eller en brugt jumbe, skal du naturligvis være opmærksom på sikkerhedsforanstaltningerne. Det er vigtigt, at disse er i orden for både din og hestens sikkerhed. Er der tale om en ældre jumbe, er det særligt vigtigt at gennemgå sikkerheden, således det bliver en tryg og god oplevelse for alle parter.