FB

Sulky

På Charlottenlund travbane i Nordsjælland findes der mange væddeløb med heste, der trækker en sulky bagefter. Her sidder "føreren" i en letvægtsvogn med benene oppe i to bøjler og styrer hesten via tømrerne, mens hesten traver derudaf. Selvom du ikke er professionel travkusk og ejer en professionel travhest, kan det være rigtigt sjovt at spænde en sulky bagefter din hest. Det er både god træning, ligesom det kan være en god afveksling fra ridningen i skov, på bane eller ved stranden. Det kræver blot, at du tilkører din hest, så den vænner sig til at trække sulkyen. Det kan være et stort spring for en hest, der er vant til, at rytterens signaler og instrukser kommer fra oven eller fra siden, mens der i en sulky skal styres bagfra. Her kommer vi derfor også ind på, hvordan man kan tilkøre sin hest, så den bliver vænnet til at trække en sulky efter sig.

En sulky har to hjul og et sæde, hvor du kan sidde og der findes også sulkyer til større hunde. Søger du efter en brugt eller en ny sulky her på Dyreportal.dk, kan du med fordel bruge vores søgefelt på forsiden. Her kan du finde ud af, om der er nogle brugere, der har oprettet en annonce, hvor de sælger en sulky til enten hest eller hund.

Opret annonce

Vælg hvilken kategori du søger dyretilbehør indenfor

Sulkyer til alle størrelser af heste

Når man skal købe en sulky, skal man være opmærksom på, at der findes forskellige størrelser af sulkyer, alt efter hvor stor/høj, din hest er. Således findes der både sulkyer til små shetlandsponyer og til større heste såsom bryggerheste. Det er derfor vigtigt, at du ser på højden og drøjden af sulkyen, så du får en sulky, der passer til din hests højde. Dette betyder både, at hesten kan trække den ordentligt, så den ikke sidder skævt, og det betyder også, at den ikke må få ondt i ryggen af at trække den. LIgeledes skal du kunne sidde lige i sulkyen, uden at den trækker enten opad eller nedad i højden. Vægten er også vigtig, så en meget lille hest kun får en sulky at trække, der er lavet i letvægtsmetal, mens en større hest godt kan trække en lidt tungere sulky.

 

Sædet kan variere

Der kan også være forskellige typer af sæder på sulkyen. Er den til en professionel travkusk, er sædet smalt og der er kun to bøjler til fødderne. Dette er for at mindske vindmodstanden mest muligt, når det gælder om at komme først over målstregen og der nogle gange kun er milimeter af et sekund, der skiller nummer et fra nummer to og tre. Hvis man leder efter en sulky til en mere behagelig søndagstur i omegnen, kan man også finde sulkyer, der har et langt bredt og blødt sæde, hvor der kan sidde flere personer på. Denne type sulky er mere velegnet, såfremt man gerne vil køre en tur med sine børn i sulkyen eller simpelthen gerne vil køre lidt længere ture og gerne vil sidde behageligt i mens.

 

Tilkøring af din hest til sulky

Når du skal vænne din hest til at trække en sulky, er der nogle trin, som du med fordel kan følge. Disse er:

1. Få seletøjet i orden, så hesten har det rigtige hoved seletøj med eller uden bid, en styresele, en gjord og en halerem. Disse skal justeres ordentligt, så hesten ikke føler sig generet af det, samtidig med, at det skal sidde så stramt, at det ikke glider bagud, når hesten begynder at trække sulkyen.

2. Lad hesten gå foran dig i en lang line og væn den til at lystre signaler for at dreje til højre, til venstre og stoppe. Her skal den også lære at sætte i gang igen. Brug både stemmen, en pisk og eventuelt en medhjælper, der i starten også kan trække den fortil, så den i starten ved, hvad det handler om.

3. Lad hesten vænne sig til sulkyen ved at I går rundt om den, den får lov til at snuse til den og den i det hele taget får lov til at se den an, uden at den skal præstere noget eller have den spændt bagpå. Snak beroligende til den undervejs, så den fornemmer, at alt er godt omkring dette nye udstyr.

4. Spænd sulkyen bagpå og lad hesten prøve at gå stille og roligt med den, uden at man bliver ivrig omkring det. Det vil også være en stor fordel, såfremt der er en medhjælper, der trækker den i gang og giver den signaler til både start, stop, dreje til højre og venstre samt sætte i trav.

5. Vær tålmodig omkring hesten. Den skal vænne sig til det hele og en hest er styret af sit flugtinstinkt, når den fornemmer, at noget ikke er, som det plejer at være. Giv den også en gulerod, et æble eller andet godbid, så den bliver forkælet og føler sig rost for sin præstation. Overvej også, om hesten skal have bid i munden eller blot styres via en bidløs trense. Det kan være mere behageligt for den under kørslen, ligesom den også bedre kan spise en gulerod undervejs.

 

Få hjælp af nogle, der kender til sulky kørsel

Hvis du er helt nybegynder udi sulky kørsel, kan du eventuelt spørge den, du køber sulkyen af, om de har nogle gode råd, tips og tricks i forhold til at køre den. De vil sikkert gerne dele ud af deres erfaringer, også i forhold til vedligeholdelse og transport af den.

 

Vedligeholdelse af sulkyen

Når man har en sulky, skal man vedligeholde den ved at pumpe luft i dækkene, ligesom man løbende skal smøre hjulene med noget cykelolie, så de forbliver smurte. Det er også en stor fordel at køre den ind i læ i en overdækket sted eller i lade eller stald, når det er koldt og vådt i vejret. Sørg også for at dens sæde forbliver tørt, og at alt seletøjet bliver smurt med sadelfedt jævnligt, så det ikke sprækker og går til.

 

En pisk kan hjælpe på fremdriften

Det er en stor fordel at køre med en pisk, som sikrer fremdriften hos hesten. Den kan bruges som et signal til hesten om at sætte i gang eller om at løbe stærkere, fra skridt til trav. Her på Dyreportal.dk kan du også lede i vores annoncer efter en pisk, brugt eller ny, og det skal være en lang én af slagsen, så den kan nå hesten fra sulkyen.

 

Fandt du ikke, hvad du søgte?

Hvis der ikke lige er nogle annoncer, hvor man kan købe en sulky, kan man altid oprette en søgeannonce, hvori du beskriver, hvad du søger. Vær her så præcis som muligt, og skriv, om det er en sulky til en lille pony eller en større hest, samt om det skal være en professionel trav sulky eller en søndagsudflugts sulky med et blødere og mere behageligt sæde. Visse sulkyer bruges også til konkurrencer og her kan der også være sulkyer, hvor man kan stå bagpå, på en lille rampe.

Har du selv en sulky, du gerne vil sælge er det gratis at oprette en annonce her på Dyreportal.dk. Vi har cirka 800 annoncer dagligt, hvor én af dem kunne være din. Vi har både brugte og nye ting, hvilket gør det nemt at både købe og sælge her på portalen, fordi der er en stor chance for at finde lige det, man søger.