FB

Springmateriale

Hvis man som rytter skal forberede sin hest til et springstævne, man underviser ridehold i spring. eller man har brug for spring til et stævne som rideklub eller privatperson, er der her en gennemgang af alle de typer af springmateriale, der findes. Her på Dyreportalen.dk finder du et bredt udbud af brugte springmaterialer, som udgør et godt fundament for at opbygge et enkelt spring eller en springbane til undervisningen eller springstævnet.

Opret annonce

Vælg hvilken kategori du søger dyretilbehør indenfor

Bomme af træ

Det mest almindelige springmateriale er bomme af træ, der er farvet i forskellige farver, såsom bolsjestribet, helfarvet eller med prikker eller striber. Disse farver gør, at hesten bedre kan se springet og dermed gør sig klar til at springe over det. Disse bomme kan både bruges til at springe over, hvor man bygger et spring op af en, to eller tre bomme, eller de kan bruges til at lægge på jorden, hvor man træner hesten i at trave eller gallopere over dem, for at de vænner sig til at løfte benene som opvarmning til et spring eller en hel bane med spring. Denne sidste metode er især også velegnet til ungheste, der skal lære at løfte benene før de lærer at springe over et spring. Springbomme af træ er velegnede både til at have på en indendørs springbane i et ridehus eller udendørs på en springbane udenfor, der er indhegnet. De er som regel malet med maling, der er vand og smudsafvisende, og de kan derfor holde til alt vejrlig, uden at de går i forrådnelse. Det er dog værd at anbefale, at man lægger dem ind under et halvtag eller en pressening efter endt brug, så man skåner dem mod regn, sne, slud og koldt vejr.


Holdere til bomme

For at opbygge et spring har man også brug for holdere eller standere, der typisk har huller i siderne til bøjler, man sætter ind i standerne, ligesom med reolsystemer. Herfra kan man nemlig justere højden på springet ved at sætte disse bøjler i den højde, som er ønsket og i disse bøjler hviler bommene. Bøjlerne er med vilje ikke nogle, der fastlåser bommene men de sidder løst, så bommen nemt og hurtigt kan ryge af bøjlen, hvis hesten snitter eller berører bommen. Det vil skade hesten og rytteren, hvis bommene ikke sidder løst og kan falde let ned. Det er hele pointen, så tjek, at disse standere har huller til bøjler. Holderne kan både findes i træ og metal, mens andre mere kreative standere også er set, hvis springbanen skal være del af en mere kunstfærdig udsmykning med for eksempel træstammer, blomsteropsatser eller andet dekorativt.


Kasser

Der kan også anvendes kasser af træ som springmateriale, hvor hesten skal springe over disse stablede kasser. Her kan man sagtens være kreativ med at male kasserne i dekorative og farvestrålende farver, så det ligner et mønster, et motiv eller har et slogan på. Disse former for springmateriale kan man både se efter her på Dyreportal.dk eller man kan lave dem selv ud af materialer, som man selv har. Det kan også være halmballer, man bruger som spring, hvor halmen kan komme fra stalden eller købes her på Dyreportal.dk. De kan også typisk købes hos landmænd og i gårdbutikker, hvis man enten ønsker hø eller halmballer som springmateriale. Det kan give et blødt look, samtidig med, at det kan være godt for begyndere, der ikke ønsker at springe over hårde træbomme, men mere springe over et blødt materiale.


Vandgrav

Det er kun til de lidt mere avancerede ridestævner, at der er en vandgrav på springbanen. ikke desto mindre kan man også opbygge sin egen mindre vandgrav på en springbane, hvis man ejer en springbane privat eller har rideundervisning i en rideklub, hvor eleverne synes, at det er sjovt at prøve at springe over vand. Her skal man bruge en form for plastic eller pressenings underlag, hvor man graver det et stykke ned i sandet, gruset eller jorden og herfra lægger plastikken eller presseningen. Dernæst skal man fylde vand i, og sørge for, at længden på vandgraven indtil selve springet matcher en typisk hests afsæt, så de kan nå over springet, uden at de først skal tage afsæt i selve vandet. Det kan være noget, som er værd at træne, i fald man ønsker at deltage i springkonkurrencer af en vis standard i de store rideklubber, og hermed er det noget, man skal vænne hesten til at springe over.

Det er også noget, man finder i den årlige Hubertus jagt, ligesom military baner har vandgrave, så deltager man i disse former for konkurrencer, skal man bruge en vandgrav at øve sig på.


Træstammer

Det er også muligt at bruge naturmaterialer som springmaterialer. Dette materiale er noget, som hesten i højere grad kan genkende fra skovture og andre ture i naturen, hvorfor det ligner mere hestens naturlige habitat. Her kan træstammerne både være "væltede" træstammer, der ligger på jorden og ikke er så høje at springe over, men også bygges op som mindres stammer, der lægges som træbomme på standere med bøjler. Dette giver et flot look til springbanen, hvis man gerne vil give den et kreativt look. Kig efter her på Dyreportal.dk, om der er nogle, der sælger brugte træstammer til formålet, og se, om dette kunne være en god ide for dig og din hest.


Start og mål

Når man deltager i en springkonkurrence skal der også være en start skilt og et mål skilt, så det er muligt for tidstageren at starte og stoppe tiden. Tiden er især vigtig at regne med, hvis flere heste har klaret banen uden nogle nedrivninger og man skal bedømme, hvem, der har vundet ud fra hvor meget tid, de har brugt på at forcere banen. Her kan man bruge et skilt af træ eller metal, hvorpå der står start og mål, så rytteren præcis ved, hvor man skal starte sin tur rundt på springbanen og hvornår man er kommet i mål. Disse skilte skal være nogle, der ikke står i vejen for rytteren og hesten, under springningen.


Cavaletti blokke

Skal man træne sin hest i at ride over små spring, der har en lille højde, nærmest bare lige løftet over jorden, skal man bruge cavaletti blokke. Disse er lavet af plastic og kan stables, samtidig med, at de rummer nogle fordybninger, hvori man kan sætte bommen. De er fleksible i forhold til, at de nemt kan vælte, så bommen ryger ned, når hesten rører ved dem. Dette er kun en fordel, fordi de ikke må blokere eller være en decideret forhindring for hesten, så hvis den ikke løfter sine ben, at den ikke snubler eller falder over bommen. Cavaletti blokke kan man se efter brugte her på Dyreportal.dk, hvis man gerne vil have en stor mængde af dem til for eksempel undervisning med mange små spring eller man er ved at genoptræne sin hest. De kan også bruges ved longering, hvor man har hesten i longe og den springer over disse små spring uden rytter på. Dette kan især være en fordel at øve hesten i, hvis den er unghest og skal rides til, før den får rytter på ryggen.


Køb springmateriale på Dyreportal.dk

Der findes et stort udbud af brugte springmaterialer her på Dyreportal.dk, hvis man står og mangler nyt udstyr til sine spring og gerne vil have et spring eller kunne bygge op til en hel springbane. Der findes også både færdiglavede springløsninger, ligesom man kan finde løsdele og selv bygge sit spring op af disse.