FB

Stigbøjler til salg - Nye og burgte

Når man er hesteejer eller har anpart i en hest, skal der en del rideudstyr til – både til hesten og til rytteren. Her kan det hurtigt løbe op i pris, fordi meget hesteudstyr er ret pebret i pris fra nyt, så derfor kan der være en stor fordel i at købe brugte ting. Står du derfor og mangler nogle stigbøjler, enten nye eller brugte, kan du med fordel kigge her på Dyreportal.dk, hvor der er mange salgsannoncer med rideudstyr. Her skal man være opmærksom på, at der findes forskellige typer af stigbøjler både i form, størrelse og materiale. Derfor ser vi nærmere på de forskellige typer af stigbøjler, og hvad de gør for balancen, sikkerheden og rytterens holdning. 

Opret annonce

Vælg hvilken kategori du søger dyretilbehør indenfor

Stigbøjler med elastikker 

Når man skal ud og kigge på stigbøjler, skal man vide, at der findes forskellige modeller af stigbøjler. Der findes for eksempel en type, hvor der er en elastik i siden. Denne type stigbøjle er typisk til ryttere, der har tendens til at falde af – ikke fordi dette er ønskværdigt. Det kan være, hvis man rider jagt og skal i gennem en vandgrav, springer høje spring til stævner eller rider military, hvor man har en større risiko for at falde af hesten.

Her kan det være en stor fordel sikkerhedsmæssigt at have en stigbøjle på, der hurtigt ryger af, så foden ikke sidder unødigt i klemme, og man ikke kan komme fri af stigbøjlerne, sadlen og hesten ved et fald.

Ligeledes kan en stigbøjle med elastik være en stor fordel for et barn, der også sidder mere usikkert i sadlen. Det kan generelt være en god ide at sikre sig, hvis man rider i situationer, hvor der er øget risiko for at falde af hesten. En stigbøjle med elastikker kan gøre en stor forskel for din sikkerhed på hest, når du ridder mere vildt.

Almindelige stigbøjler 

Almindelige stigbøjler er lavet af metal og skal passe til enten en voksenfod eller en barnefod. De er lavet i forskellige størrelser alt efter, om de skal passe til en pony-sadel eller en heste-sadel. De kan også være med eller uden en gummi belægning, der hvor man træder ned med foden, så foden sidder mere skridsikkert i stigbøjlen.

Disse stigbøjler kan man med stor fordel købe brugt, fordi de ikke som sådan bliver meget slidte eller ubrugelige. De skal bare fungere, kan man sige. 

Hold balancen bedre og lav letridning

Med et par stigbøjler til sadlen, kan rytteren bedre holde balancen – og ikke mindst lave letridning, når hesten traver. Letridning kan lette både hest og rytter i ryggen og gør, at man ikke bumper i sadlen, hvilket kan være ret hårdt for ryg, lænd og baller.

Når man laver letridning, skal man huske at skifte volten, så man rejser sig op i sadlen på venstre volte, når hesten har højre ben fremme, og man rejser sig op i sadlen på højre volte, når hestens venstre ben er fremme. Dette er også noget, der bliver bedømt til konkurrencer, hvor "forkert" letridning bliver bemærket, da det går ud over hestens og rytterens balance.

Der skiftes altid midt på ridebanen, når man skifter volte, og her sidder man en dobbeltsidning, så man når den nye rytme på den anden volte. 

Sådan justerer du stigbøjlen korrekt 

Når man skal have fødderne ind i stigbøjlerne, skal de vende udad fra sadelremmene. Dette vil sige, at de skal sidde, så de ikke snor sig sammen, og det kan man eventuelt spørge sin ridelærer om eller se i en video på YouTube.

Stigbøjlerne skal altid justeres, når man er kommet op på hesten, så de passer til benene i længden. Reglen er, at stigbøjlerne skal sidde en håndslængde længere oppe end benet, dvs. cirka ved anklen, så dit ben bliver let bøjet i sadlen.

Hvis stigbøjlerne sidder for langt nede, skal du strække dine ben alt for meget, og dette gør, at du ikke kan sidde i en tilpas ridestilling, hvor schenklerne sidder godt ind om hestens sider. Ligeledes, hvis stigbøjlerne er for korte, sidder dine ben alt for bøjede, og dette gør også, at du ikke har nær så god balance på hesten, og benene ikke kan slutte tæt ind om hestens sider.

Justering af stigbøjler under Islænderridning og væddeløb

Undtagelser herfra er, at stigbøjlerne skal justeres meget kortere, hvis man rider på væddeløbsheste, hvor man står op i sadlen det meste af tiden. Ved spring skal man også justere dem lidt kortere, så man netop kan løfte sig op let i sadlen, når og mens hesten er i spring.

Korte stigbøjler er derfor gode, når benene vil være meget bøjede, hvorimod ridning på Islændere kræver, at man strækker sine ben mere. Dermed kan stigbøjlerne justeres lidt længere end ved dressurridning.

Magnetiske sikkerheds-stigbøjler 

Den nyeste teknologi indenfor stigbøjler er de magnetiske stigbøjler, der er åbne i siden, ligesom de har et magnetisk greb på trædefladen. Magneten sørger for, at rytterens ridestøvle automatisk bliver suget ned mod stigbøjlen og dermed sidder fint fast, selvom stigbøjlen er åben.

Dette er en stigbøjle der giver høj sikkerhed under ridningen i tilfældet af, at man skulle falde af. Denne stigbøjle kan man selvfølgelig lede efter brugt, men det er nok mere sandsynligt, at man kan finde den fra ny. Den passer, jævnfør dens åbne facon, til alle fødder samt ridestøvler, og dermed kan den bruges bredt af alle ryttere. 

Denne type stigbøjle er også perfekt til ridning, hvor man nogle gange vil tage foden ud af stigbøjlerne og hvile benene. Så kan man nemt gøre dette; for eksempel når man skridter hesten af efter endt undervisning eller efter konkurrencens ridning. 

Nemme at rengøre

Stigbøjler er nemme at rengøre og skal blot vaskes med vand og sæbe, når de trænger til det. Sørg for at tørre dem grundigt med en klud bagefter, så de ikke ligger og ruster. De holder meget længe, hvis man passer godt på dem, og sørg altid for at hejse dem op på sadlen, når den hænger på en stang efter endt ridning og brug. Stigbøjlerne kan også lægges i en lille stofpose, hvis man skal transportere sadlen eller stigbøjlerne separat. 

Find dine næste stigbøjler her på Dyreportal.dk

Når du søger efter nye eller brugte stigbøjler kan du med fordel lede her på Dyreportal.dk, hvor vi har dagligt over 800 annoncer med salg af diverse udstyr til kæledyr. Se også her efter en sadel, remme til sadlen samt en gjord, hvis du har brug for at opgradere indenfor sadeludstyr til hesten. Se også efter stigbøjler, og tjek, at det er den rigtige størrelse, så foden inklusiv ridestøvle passer, hvor den hverken må være for smal eller for bred. Spørg gerne sælger om det, så du er helt sikker på, at det er de rigtige stigbøjler for dig. 

Hvis du ikke lige kan finde en annonce med stigbøjler til salg, kan du altid oprette en gratis søgeannonce, hvori du søger efter de stigbøjler, du har brug for. Hvis du selv har et eller flere par stigbøjler, du gerne vil sælge, kan du også oprette en gratis salgsannonce, hvori du beskriver stigbøjlerne med størrelse, materiale, åbne eller lukkede samt pris og alder. Vi har mange besøgende brugere hver dag på Dyreportal.dk, så der skulle være en god chance for, at du kan komme af med det, du har til salg.