FB

Kattefoder - Nyt og brugt

Det kan være noget af en jungle at vælge det rigtige kattefoder til din kat, for der findes et utal af typer og varianter på markedet i dag. Din kat fortjener naturligvis kun det bedste foder, men hvordan vælger du det? Der er ikke noget endeligt svar på, hvilket foder du skal give din kat, men vi vil alligevel forsøge at hjælpe dig på vej. Du kan desuden gå på opdagelse i vores store udvalg af højkvalitets kattefoder og finde netop din kats yndlingsfoder.

Opret annonce

Vælg hvilken kategori du søger dyretilbehør indenfor

Sådan imødekommer du din kats behov for ernæring

Der er to primære faktorer, du skal have i tankerne, når du er på udkig efter det rette kattefoder til din kat: din kats alder og ernæringsbehov.

Katte har brug for forskelligt næringsindhold i deres foder i løbet af livet, og jo ældre de bliver, jo større er deres behov for foder, der svarer til deres alder. Der er altså forskel på, hvilken mad din kat skal have, når den er killing, voksen og ældre. Det betyder, at du altid skal vælge foder ud fra din kats nuværende situation.

Kattefoder til killinger

En kattekilling har brug for foder udviklet specifikt til killinger, som understøtter deres hurtige vækst og udvikling. Ofte bliver foder til killinger betegnet som vækstfoder, og det er med god grund, for killinger vokser enormt meget i deres første leveår – faktisk så meget som et menneske gør på omkring 14 år.

Derfor er det utrolig vigtigt, at du vælger højkvalitets foder, der indeholder alt det næring, killingen behøver for en optimal vækst og knogleudvikling.

Da der er stor forskel på størrelsen på voksne katte, er det vigtigt at huske på, at ikke alle killinger skal vokse lige meget. Alligevel er det altid vigtigt at vælge vækstfoder, der understøtter killingens ernæringsbehov.  

Vækstfoder – hvad skal du være opmærksom på?

Når du er på jagt efter foder til en killing, skal du være opmærksom på flere ting. Foderet skal altid være sammensat og afbalanceret således, at alle almindelige kropsfunktioner bliver opretholdt, så killingen kan vokse og udvikle sig på normal vis. Der er f.eks. en masse protein i vækstfoder, som netop er godt for killingens vækst og udvikling af kropsvæv.

Killingen skal fodres med vækstfoder, indtil dens knogler er omkring 90 % færdigudviklede. Det er typisk, når den er mellem 6 og 12 måneder gammel. Herefter skal du gå over til fuldfoder beregnet til voksne katte. Dog tager katten ikke skade af at få vækstfoder lidt for længe, hvis blot du ikke overfodrer den.

Når du fodrer din killing, skal du gøre det restriktivt. Overfodrer du den, øger du risikoen for overvægt, hvilket belaster dens led. En sund og rask killing har en slank og velproportioneret krop. Fodrer du den restriktivt, vil den vokse meget sundere og mere naturligt end en killing, der får for meget mad fra en tidlig alder.

Kattefoder til voksne katte

En kat er udvokset, når den er 10-12 måneder gammel. Her skal vækstfoderet erstattes af voksenfoder. Kattefoder til voksne katte matcher deres behov for energi og forskellige næringsstoffer, der skal holde alle kroppens funktioner ved lige.

Størstedelen af foder til voksne katte udgøres af protein og kulhydrater. Proteiner er byggesten i kropsvævet, men katte kan ikke selv danne proteinstofferne taurin og arginin. De er derfor meget afhængige af animalsk protein, dvs. kød. De to proteinstoffer findes naturligt i kød, og det er derfor meget vigtigt for en kats ernæring, at foderet har indhold af kød. Kulhydraterne i kattefoderet giver katten energi.

Foruden protein og kulhydrater skal der også være et indhold af fedt i det kattefoder, du vælger. Som kulhydrater forsyner fedt ligeledes din kat med energi, men det er også rigt på fedtopløselige vitaminer. Da katte ofte er kræsne, kan fedtet få dem til at spise, da det giver foderet smag og tekstur.

For at dække alle kattens næringsbehov, indeholder voksenfoder også andre nødvendige næringsstoffer, såsom vandopløselige vitaminer og mineraler.

Kattefoder til ældre katte

Din kat betegnes som seniorkat, når den er 8 år. Har du en seniorkat derhjemme, skal foderet naturligvis også tilpasses denne alder. Ældre katte er mindre aktive og bliver lettere påvirket af stress og infektioner. Derudover svækkes deres organer og kropsfunktioner. 

For at holde din seniorkat frisk og rask og beskytte den mod sygdomme, skal du stille større krav til dens kattefoder. Det er nemlig her, du har størst indflydelse på, om din kat får et godt og langt liv uden større skavanker. Er foderet sammensat korrekt, kan det i mange tilfælde minimere risikoen for udfordringer forårsaget af alderdom, som f.eks. overvægt, hjerteproblemer og leversvigt.

Ideelt kattefoder til seniorkatte indeholder højkvalitets og letfordøjelige proteiner, en korrekt fedtmængde, en begrænset saltmængde, et mindre fiberindhold, en tilpasset mængde af vitaminer og mineraler, vigtige fede syrer samt forskellige kosttilskud, såsom L-carnitin og glucosamin.

Med det rigtige seniorkattefoder vil kattens fysiske velvære vedligeholdes og påvirkes positivt.

Du finder det bedste kattefoder hos os

Her på Dyreportal.dk fører vi kun det bedste kattefoder af den fineste kvalitet. Det mener vi, at din kat fortjener. Gå på opdagelse i vores store sortiment af foder til killinger, voksne katte og seniorkatte fra forskellige højkvalitets mærker. Vi er sikre på, at du finder netop den type kattefoder, der passer perfekt til din kats behov.

Tag også meget gerne et kig i vores brede udvalg af kattetilbehør. Her kan du vælge blandt klatretårne, kradsetræer og andet skønt udstyr til din kat.